FIZICA -> Mecanica gazelor

1. PRESIUNE SI TEMPERATURA

U14327 - Butelia lui Mariotte

 

 
 

U14328 - Tuburi oscilante

 

 

 
 

U17210 - Aparat pentru studiul legii Boyle-Mariotte

Pentru determinarea relaţiei dintre volumul şi presiunea unui gaz, la temperatură constantă (legea Boyle). Instrumentul este un cilindru de plexiglas ale cărui diviziuni permit măsurarea volumului. Aparatul este compus din: piston, un manometru şi valve de intrare/ieşire a aerului. La rotirea mânerului pistonul se mişcă în cilindru. Astfel se poate crea presiune mică sau mare. Cilindru de putere: Lungime: 300 mm, diametru: 40 mm (interior), piston:40 mm (diam.), cu două garnituri inelare. Manometru: Domeniu de presiuni: 0-4 bar, diametru: 100 mm.

 

 
 

U45053 - Platforma ridicatoare hidraulica/pneumatica

Set complet de aparate  pentru experimente demonstrative şi practice, între altele pentru studierea transferului de forţă hidraulic sau pneumatic, a corelaţiei între forţă, suprafaţă şi presiune, precum şi  pentru prelucrarea Legii lui Boyle. Într-o placă de bază este montat un cilindru de plastic cu piston (volum 60 cm³) între două plăci suport.  Pe piston este montată platforma ridicătoare. Prin intermediul unui sistem de furtunuri cu supape şi 4 pompe manuale simple cu volum diferit se pot exercita asupra pistonului presiuni diferite. O îmbinare de furtunuri pentru racordarea unui senzor de presiune în scopul înregistrării valorilor măsurate cu un logger de date inclus în produsul livrat. Dimensiuni: 145x90x170 mm
Volum pompe:  3 cm³, 6 cm³, 12 cm³, 20 cm³

 

 
 

U56004 - Accesorii pentru teoria cinetica a gazelor

Pentru demonstrarea raportului între presiune, temperatură şi volum şi pentru a ilustra mişcarea moleculară.

 

 
 

U56001 - Generator de vibratii

 

 

 
 

U21015 - Generator de funcţii

 

 

 

 
 


2. PROPRIETATILE GAZELOR

U15420 - Masa cu perna de aer

Masa cu pernă de aer este un instrument educaţional-demonstrativ multilateral şi excepţional. Printre multe altele, se poate folosi în cadrul următoarelor teme: * mişcarea moleculelor şi atomilor la diferite densităţi; * fenomene de conducţie electrică; * modele de fizică atomică; * mişcare mecanică. Perna de aer şi forţele magnetice permit mişcarea fără frecare a corpurilor. O caracteristică a întregului set este confecţionarea simplă, astfel este nevoie de foarte puţin timp pentru pregătiri, şi, cu ajutorul proiectorului  experimentul poate fi urmărit de mulţi elevi/studenţi. Manipularea instrumentelor este simplă, siguranţa lor este înaltă. Setul conţine rama solidă prevăzută cu cameră de presiune, pe suprafaţa de acoperire a căreia se află 1089 găuri minuscule, formând suprafaţa experimentală. Camera de presiune este alimentată cu presiune de la un compresor, printr-un furtun, corpurile colorate se ridică datorită acesteia. Cu ajutorul aerului din ventilul de impulsuri se poate controla mişcarea corpurilor.Setul conţine:
Masă cu pernă de aer; element de fixare a reţelei cristaline; model de reţea; placă plexiglas; bară de direcţie; clemă, piston magnetic pentru ilustrarea variaţiei de volum; bare de limitare magnetice: 253 mm (2x), 233 mm, 233 mm cu canal, 233 mm cu deschizătură, plate, cu 4 magneţi; corpuri magnetice plutitoare: purpurii, diam. 16 mm (30x), verde, diam. 16 mm (25x), aluminiu, diam. 21 mm (5x), portocaliu, diam. 28 mm (25x); albastru, diam. 48 mm; pereche de electrozi; manual de experimente; valiză de lemn pentru depozitare.

Mai sunt necesare:
Limitatoare magnetice
Cu limitatoarele magnetice se poate schimba marginea de plastic a suprafeţei experimentale. În acest fel, ciocnirea dintre corpurile plutitoare şi margini se poate face în mod elastic.
Corpuri plutitoare magnetice
Corpurile care plutesc pe masa cu pernă de aer simulează mişcarea particulelor. Setul conţine 5 astfel de corpuri diferite, câteva din plastic transparent sau din aluminiu, pe partea superioară acoperite cu magnet ceramic.
Electrozi
Prin poziţionarea celor doi electrozi de bară paralel cu suprafaţa experimentală, se poate genera câmp electric. Efectul câmpului electric asupra particulelor înzestrate cu sarcină se poate demonstra şi prin înclinarea suprafeţei experimentale.
Reţele cristaline reglabile
Pentru demonstrarea construcţiei reţelei cristaline, de ex. în cazul experimentelor care se ocupă de conductivitatea electrică a semiconductoarelor. Reţeaua este o placă de plexiglas cu lăţimea reglabilă, de pe care atârnă 25 magneţi care oscilează liber.

 

 
 

U15425 - Suflanta

Această suflantă se foloseşte împreună cu masa cu pernă de aer. Se livrează cu furtun. Lungime furtun: aprox. 1,50 m; Racord reţea: 115/230 V, 50/60 Hz; Consum: cel mult 1100 W; dimensiuni: 300x180x180 mm; masă: 4,5 kg.

 

 
 

U8741180 - Bricheta pneumatica pentru demonstrarea combustiei diesel